Hoe kleurgebruik ervoor zorgt dat jouw verhaal beter overkomt

vrijdag, 10 april 2020

Foto Liggend Lila Blazer Ah Werk Achter Laptop

De kleuren van jouw outfit dragen bij aan je uitstraling en daarmee de effectiviteit van jouw verhaal of boodschap. Wanneer je een belangrijke afspraak of presentatie hebt is het daarom van belang bewust te zijn van de kleding die je draagt. Hierbij gaat het naast de pasvorm van jouw outfit, zeker ook om kleurgebruik. Zoals je misschien wel weet, heeft elke kleur een betekenis (de psychologie van kleur). Wanneer je een outfit draagt in kleuren die jouw boodschap of verhaal ondersteunen, dan komt jouw intentie ook beter over bij je gesprekspartner.

Juist nu in deze tijd, waarin veel afspraken online plaatsvinden, is het zaak hier aandacht aan te besteden. Bij een face-to-face afspraak is de non-verbale communicatie makkelijker te interpreteren dan bij een online meeting. Daarom is het belangrijk dat je bij een online meeting minstens net zo veel aandacht hieraan besteedt als bij een fysieke afspraak. Kleurgebruik valt onder non-verbale communicatie. Wanneer jouw verbale en non-verbale communicatie consistent zijn, dan versterkt het elkaar. Zo komen jij en jouw verhaal krachtiger over!

Graag geef ik je een aantal voorbeelden van passend kleurgebruik voor verschillende situaties aan de hand van een aantal kleuren die we deze zomer veel in de winkels (en webshops) gaan zien.

Staand Tegen Muur Jumpsuit Ladress Met Ketting CS
Pantone Classic Blue

De kleur Classic Blue is door het toonaangevende kleureninstituut Pantone aangewezen als dé kleur voor 2020. Blauw staat voor betrouwbaarheid, respect en effectiviteit. De kleur Classic Blue is donkerder, eleganter en traditioneler dan andere kleuren blauw.

Je kunt deze kleur bijvoorbeeld dragen bij een afspraak met een nieuwe cliënt om jouw betrouwbaarheid te benadrukken. De kleur is ook gemakkelijk te combineren met andere lichte en donkere kleuren. Dit alles maakt dat het een zeer geschikte kleur is voor je professionele garderobe.

Wanneer je een presentatie op het podium van een evenement geeft, is rood een goede optie. Denk hierbij aan een heel pak in rood of, als je het wat subtieler aan wilt pakken, een blouse.

Deze zomer gaan we de kleur Flame Scarlet veel in de winkels zien. Deze warme, heldere tint rood staat voor vertrouwen en vastberadenheid. Dat is precies wat je wilt uitstralen als je op een podium staat!

Pantone Flame Scarlet
Pantone Chive

Een groene tint die je deze zomer veel gaat zien is Chive. Deze donkergroene kleur is een warme tint groen. Groen is een rustgevende, ontspannende kleur die we ook associëren met de natuur.

Deze kleur is bijvoorbeeld geschikt als je iemand gerust willen stellen of voor een netwerkbijeenkomst waarbij je een ontspannen gesprek wilt voeren.

Tot slot wil ik je graag mijn favoriete kleur van dit seizoen laten zien; Biscay Green. Dit is een koele, energieke en verfrissende aquatint. De kleur is vernoemd naar de Golf van Biskaje. Ik vind het een prachtige, sprekende kleur voor de zomer.

Je kunt deze kleur bijvoorbeeld dragen als je een innovatief idee wilt pitchen of als je een afspraak hebt met iemand uit een creatieve sector. Daarnaast kun je deze kleur natuurlijk ook goed dragen in je privéleven voor een frisse look!

Deze trendkleuren zijn voorbeelden van kleuren die je kunt gebruiken om je uitstraling te versterken, om zo jouw zichtbaarheid te vergroten. Uiteraard staan deze specifieke kleuren niet bij iedereen. Kleuren hebben allemaal een verschillende samenstelling (warm/koel, donker/licht, helder/gedempt) waarmee de ene kleur jou beter staat dan de andere. Een kleur die bijna iedereen staat is Classic Blue, oftewel klassiek blauw.

Heb je een vraag over wat kleur voor jouw zichtbaarheid kan betekenen? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier of stuur een mail naar lieselotte@lotstowear.nl. Ik denk graag met je mee!

Pantone Biscay Green