Hoe kleurgebruik ervoor zorgt dat jouw verhaal beter overkomt

dinsdag, 30 augustus 2022

Liggend Kleuradvies Merel Roze Doek

Wist je dat de kleur van jouw outfit bijdraagt aan jouw uitstraling en daarmee ook de effectiviteit van jouw verhaal? Voor een afspraak of presentatie is het daarom belangrijk om je bewust te zijn van de kleding die je draagt. Past de outfit wel bij jouw boodschap? 🤷‍♀️

De psychologie van kleur

Elke kleur heeft een betekenis (de psychologie van kleur). Wanneer je een outfit draagt in kleuren die jouw boodschap of verhaal ondersteunen, dan komt jouw boodschap ook beter over bij je gesprekspartner.

Graag geef ik je een aantal voorbeelden van passend kleurgebruik voor verschillende situaties aan de hand van een aantal kleuren. Zo kun je het bij je volgende afspraak meteen toepassen. 😃

Staand Tegen Muur Jumpsuit Ladress Met Ketting CS
Pantone Classic Blue

Donkerblauw

We beginnen met donkerblauw. Een kleur die veel mensen dragen tijdens hun werk. Donkerblauw staat o.a. voor betrouwbaarheid. Een afspraak met een nieuwe klant om jouw betrouwbaarheid te benadrukken, prima kleur. De kleur is ook gemakkelijk te combineren met andere lichte en donkere kleuren. Het is daarom een zeer geschikte kleur voor je professionele garderobe.

Rood

Wanneer je een presentatie op het podium van een evenement geeft, is rood een geweldige optie. Denk hierbij aan een rood pak of, als je het wat subtieler aan wilt pakken, een rode blouse. Rood staat o.a. voor kracht en actie. Dat is toch precies wat je wilt uitstralen op een podium!

Pantone Flame Scarlet
Pantone Wit

Wit

Ben je een coach voor vrouwen in een burn-out? Dan is wit een goede kleur om te dragen. Wit staat o.a. voor puurheid en openheid. Met een witte outfit stel je jouw cliënt gerust. Het geeft meteen een vertrouwd gevoel.

Turquoise

Tot slot wil ik je graag mijn favoriete kleur laten zien; turquoise. Dit is een blauwgroene kleur. Omdat het een mengeling van blauw (= een koele kleur) en groen (= een warme kleur) is, kan bijna iedereen deze kleur dragen. Het is een energieke en verfrissende aquatint. Ik vind het een prachtige, sprekende kleur!

Je kunt deze kleur bijvoorbeeld dragen als je een innovatief idee wilt pitchen of als je een afspraak hebt met iemand uit een creatieve sector. Daarnaast kun je deze kleur natuurlijk ook goed dragen in je privéleven voor een frisse look! 😍

Pantone Biscay Green
Foto Staand Voor Liftschacht Met Kleding

Alle kleuren hebben een andere samenstelling

Uiteraard staan deze specifieke kleuren niet bij iedereen. Kleuren hebben allemaal een verschillende samenstelling (warm/koel, donker/licht, helder/gedempt) waarmee de ene kleur jou beter staat dan de andere. Een kleur die bijna iedereen staat is Classic Blue, oftewel klassiek donkerblauw.

Zoals je ziet heeft elke kleur een andere betekenis. Ik hoop je te hebben geïnspireerd om de volgende keer dat je een (belangrijke) afspraak hebt, na te denken over de kleur van je outfit.

Kleurgebruik? Ik word er blij van! Ik werk er de hele dag mee. Heb je een vraag, contact mij gerust.