Professioneel videobellen

vrijdag, 24 april 2020

Liggend Bloemenjurk TJ Lachend Achter Laptop

Door social distancing maken we veel (meer) gebruik van videobellen om zo in contact te blijven met onze collega’s, opdrachtgevers en (potentiële) cliënten. Dit is best een omschakeling ten opzichte van de fysieke ontmoetingen die we hiervoor voornamelijk hadden. Het is misschien verleidelijk nu we veel vanuit huis werken om weinig aandacht aan je kleding en daarmee uitstraling te besteden. De eerste paar dagen van de intelligente lockdown was ik ook totaal niet bezig met mijn kleding en uitstraling, wat niks voor mij is zoals iedereen weet die mij een beetje kent. 😊 ⁠Maar ik merkte dat ik hier ook niet bepaald gelukkig van werd. Daarom ben ik na een paar dagen weer bewust aan de slag gegaan met welke kleding ik aantrek aan de hand van de plannen van de dag. Bij online ontmoetingen is het namelijk net zo belangrijk als bij face-to-face ontmoetingen om aandacht aan je uitstraling te besteden om zo professioneel over te komen. Graag deel ik een aantal tips met je die hieraan kunnen bijdragen.

Liggend Blauwe Zijden Top En Geknoopte Gele Ketting
Foto Liggend Lila Blazer Ah Werk Achter Laptop

Voordat de afspraak plaatsvindt is het belangrijk om je te bedenken met wie je een afspraak hebt en wat je met jouw kleding wilt uitstralen. Is het een informele afspraak met een collega, ga je netwerken of heb je een gesprek met een potentiële klant? Voor een afspraak met een collega wil je iets anders uitstralen dan voor een afspraak met een potentiële klant. Als je duidelijk hebt voor jezelf wat je wilt uitstralen, dan pas je jouw kleding hierop aan.

Bij video calls komt voornamelijk jouw gezicht en hals in beeld, waardoor de focus heel erg op dit gebied ligt en je hierdoor ook meer aandacht aan dit gebied moet besteden. Begin daarom om te bedenken wat je in beeld wilt laten zien. Met een blouse heb je bijvoorbeeld een andere uitstraling dan met een top; een blouse is een stuk formeler. Wil je een blouse dragen, maar wel toegankelijk overkomen? Laat dan de bovenste één of twee knopen los, dat geeft wat luchtigheid waardoor je toegankelijker overkomt.

Draag je een top in een effen kleur? Dan kan dit op beeld een beetje saai overkomen. Je kunt dit oplossen door er bijvoorbeeld een ketting op te dragen. Met accessoires kun je jouw persoonlijkheid laten zien. Met een fijne ketting creëer je een elegante uitstraling en met een wat robuustere ketting kom je wat stoerder over. Zo kun je aan jouw gesprekspartner ook wat meer van jouw persoonlijkheid laten zien.

Als we ons professioneel willen kleden, zijn we al snel geneigd om zwarte kleding te dragen. Dit is begrijpelijk, maar bij een video call zou ik je dit afraden. Het komt al snel streng en afstandelijk over. Dit is over het algemeen niet hetgeen je wilt uitstralen als je aan het videobellen bent. Je kunt dan bijvoorbeeld beter kiezen voor donkerblauw. Of kies voor een lichtere tint, draag bijvoorbeeld groen, lichtblauw, (mosterd)geel of gebroken wit. Dit voegt wat luchtigheid en vrolijkheid toe en dat kunnen we nu allemaal wel gebruiken! 😀

Staand Gele Jurk Met Opvallende Geel Groene Ketting
Foto Staand Blauwe Bloemenblouse Staand Voor Tafel

Zelf ben ik een liefhebber van prints en daarom draag ik deze graag. Dat kan ook best bij een video call, maar zorg er dan wel voor dat de print niet te opvallend is. Kies bijvoorbeeld voor een subtiele bloemenprint. Met een opvallende print wordt jouw gesprekspartner afgeleid, waardoor hetgeen jij vertelt (jouw boodschap) niet overkomt. Dat zou zonde zijn!

Als laatste zou ik je graag nog een make-up tip willen geven: draag lippenstift, dit doet wonderen. Als je lippenstift draagt wordt je gezicht sprekender, waardoor er ook aandachtiger naar jouw verhaal geluisterd wordt.

Tot slot: zit je helemaal klaar voor die belangrijke afspraak? Check dan van tevoren even hoe je overkomt op beeld. Bij de meeste programma’s kun je testen of je audio en video goed zijn. Door je beeld te testen zie je meteen hoe je tijdens de call overkomt. Zo kun je van tevoren nog wat aanpassingen doen als je dit nodig is. Nu ben je helemaal klaar voor de afspraak!